Automatski pilot aviona Airbus A320 kompanije Germanwings, koji se srušio u francuskim Alpima, podešen je prije poniranja na visinu od 30 metara, što je najniža moguća vrijednost, pokazuju podaci specijalizovanog servisa za praćenje avionskog saobraćaja.

Francusko tužilaštvo saopštilo je da se njemački kopilot Andreas Lubitz (28) zaključao u pilotskoj kabini, izvršio podešavanje automatskog pilota i pokrenuo poniranje sa visine od 11.500 metara do trenutka udara u planinu, na visini od oko 900 metara.

Online servis FlightRadar24 saopštio je da njegova analiza pokazuje da je neko promijenio zadatu visinu aviona i unio najniže moguće podešavanje od 30 metara.

“Između 9.30 sati i 52 sekunde i 9.30 sati i 55 sekundi vidi se da je autopilot ručno podešen sa 11.500 metara na 30 metara, a devet sekundi kasnije avion je počeo otvoreno spuštanje sa tim podešavanjem autopilota”, saopštio je Fredrik Lindahl, izvršni zvaničnik ovog švedskog servisa.

On je rekao da je FlightRadar24 dostavio ove podatke francuskim istražiocima na njihov zahtjev. Francuska istražna agencija BEA nije bila dostupna za komentar.

KOMENTARI:
Loading...