Njemački tužici tvrde da je kopilot Germanwingsovog Airbusa A320 Andreas Lubitz na internetu pretraživao metode samoubistva te informacije o sigurnosti vrata kokpita.

Otkrili su to analizom rezultata pretraživanja na njegovu iPadu u razdoblju od 16. do 23. marta. Lubitz je u internet tražilicu upisivao pitanja “Kako se ubiti”, “sigurnost vrata kokpita” i to samo nekoliko dana prije nesreće.

Prije nekoliko dana, Mirror je objavio i da je Lubitz na svom računaru “googlao” stranice vezane uz homoseksualnu pornografiju i seksualne perverzije.

Nove informacije govore i da je Lubitz lagao doktorima govoreći im da je na bolovanju, a cijelo je vrijeme upravljao putničkim avionima.

Da im je rekao istinu, doktori bi zbog njegovog psihičkog stanja možda morali prekršiti pravilo povjerljivosti i obavijestiti njegove šefove i kolege o tome da je opasan za okolinu.

Danas je pronađena i druga crna kutija iz Germanwingsova Airbusa koji se prošloga utorka srušio u francuskim Alpama. Ona bi mogla dodatno rasvijetliti okolnosti avionske nesreće u kojoj je poginulo 149 ljudi.

Snimke iz prve crne kutije pokazale su da je avion namjerno srušio Lubitz.

Detalji iz crne kutije ključni su za istragu nesreće jer sadrže informacije poput brzine aviona, njegova smjera, ali i audio snimku događaja unutar aviona.

KOMENTARI:
Loading...