Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da su lideri sedam najrazvijenijih zemalja svijeta blizu postizanja dogovora o pomoći Amazoniji, najvećoj svjetskoj prašumi koja se ove godine bori s rekordnim brojem požara, prenosi Anadolu Agency (AA).

Macron je na samitu G7 u francuskom Biarritzu izjavio da pokušavaju smisliti odgovarajuće mehanizme, kako tehničke tako i finansijske.

Prije subotnjeg početka samita G7 Macron je na vrh agende stavio požare koji bjesne u najvećoj svjetskoj prašumi. Prethodno je ocijenio da požari u Amazoniji predstavljaju međunarodnu krizu te je najavio da će glasati protiv trgovinskog dogovora između Evropske unije i južnoameričkog bloka Mercosur ukoliko Brazil ne preduzme mjere zaštite prašume.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je protiv blokiranja takozvanog sporazuma “Mercosur”, ali se založila da su požari u Amazoniji hitna prijetnja.

Od januara do avgusta ove godine u Amazoniji je zabilježeno više od 72.000 požara, što je najveći broj od 2013. godine, kada su počela mjerenja.

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U šumi se takođe nalazi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

Šumski požari u Brazilu često izbijaju tokom sušne sezone, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za uzgajanje stoke.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...