Misteriozna rijeka u srcu Amazona je duga 6,5 kilometara, a voda u njoj je toliko vruća da ključa, prenosi N1.

Ova rijeka u Peruu dugo je smatrana legendom, a kada je naučnik Andrés Ruzo čuo za nju, pomislio da je fenomen koji jednostavno ne može da postoji. Mislio je da za tako nešto treba ogromna količina geotermalne toplote, a područje Amazona je jako daleko od aktivnih vulkana.

No, onda je Ruzo odlučio da ključajuću rijeku vidi vlastitim očima. Za tu je rijeku prvi put čuo od svog djeda koji mu je ispričao priču o tome kako su španski konkvistadori ubili posljednjeg kralja Inka.

Poslije njegovog ubistva, konkvistadori su se uputili u Amazon u potragu za zlatom. Kad su se vratili, jedan je čovjek ispričao uznemirujuću priču o otrovnoj vodi, ogromnim zmijama i rijeci koja kuha.

Ruzo je 12 godina kasnije ponovo od tetke čuo priču o ovoj rijeci koja mu je rekla da je ona zaista vidjela tu rijeku, čak i plivala u njoj.

No, iako nije vjerovao, on se ipak 2011. godine zajedno s njom uputio u džunglu. Uskoro je otkrio kipuću rijeku u blizini svetog ljekovitog područja naroda Asháninka.

Na najširem dijelu, široka je oko 25 metara i duboka oko 6 metara. Voda u rijeci je dovoljno vruća da biste mogli napraviti čaj, a na nekim mjestima doslovce ključa.

“Da sam uronio ruku u vodu, dobio bih opekline trećeg stepena. Da upadnem u rijeku, to bi me sigurno ubilo”, rekao je Ruzo. Rijeka kuha zbog pukotine u stijeni koja se nalazi ispod.

KOMENTARI:
Loading...