Danska organizacija pod nazivom “Stop islamizaciji Danske” (SIAD) u Kopenhagenu je otvorila izložbu koja sadrži uvrede na račun poslanika Muhammeda a.s., prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o karikaturama koje je ova organizacijatransportovala iz američke države Teksas. Karikature su donesene u Dansku uz pratnju policije, a izložba je otvorena samo za medije.

Predsjednik SIAD-a Anders Gravers izjavio je kako organizacija ima cilj da ovu karikaturu vide i građani, te je dodao da je sloboda govora u opasnosti.

U izložbenom prostoru poduzete su visoke mjere sigurnosti, a povodom izložbe u regiji je na zadatku ukupno 400 policajaca i obavještajaca. U blizini izložbenog prostora tri djevojke su uzvikivale parole protiv SIAD-a, zbog čega je policija intervenisala.

SIAD je ranije u više navrata aplicirao za organizaciju ove izložbe na različitim mjestima, uključujući i Kraljevsku biblioteku u Kopenhagenu, no za to nisu dobili zeleno svjetlo.

SIAD-ovo krilo na tlu SAD-a pod nazivom “Stop islamizaciji Amerike” organizovalo je izložbu u američkom gradu Dallasu. Dvije osobe su tada izvele oružani napada na izložbeni prostor.

KOMENTARI:
Loading...