Novi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je objavio da je Ana Brnabić kandidat za premijera Srbije.

Prije nego što je angažirana da bude ministar u Vladi Srbije, Brnabić je bila zaposlena na poziciji potpredsjednice Upravnog odbora NALED.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID.

Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vrijeme potpredsjednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsjednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona objeručke prihvatila.

Ona je prva osoba koja je javno za samu sebe rekla da je prva gej ministarka u Vladi Republike Srbije.

Govori engleski i ruski jezik.

Za Anu Brnabić mnogi kažu da je “osvježenje” na političkoj sceni jer je otvorena i neposredna u komunikaciji i sa kolegama ministrima i sa novinarima čija je “meta” od prvog dana zbog svog seksualnog opredjeljenja.

Prema izvještaju, koji je predala Agenciji za borbu protiv korupcije, Brnabić u vlasništvu ima stan i potkrovlje površine od 327,83 kvadratna metra u Beogradu, a na istoj adresi i garažu od 19 kvadrata. Ove nekretnine kupila je na kredit 2014. godine.

Osim nekretnina u prestonici, ministarka ima naslijeđe i na Hrvatskom primorju. Kako se navodi u imovinskoj karti, Brnabić na ostvrvu Krk ima prostranu kuću od 167 kvadrata i “staru, devastiranu kuću” površine 30 metara kvadratnih.

KOMENTARI:
Loading...