Nedavno se na internetu pojavio obimni dokument koji je na devet strana sadržavao detalje o novim zabranama TV sadržaja u Kini, kao što su oni o homoseksualnosti, sujevjerju, vještičarenju i reinkarnaciji.

Pored toga, u Kini je zabranjen sadržaj koji promoviše promiskuitet i ugrožava svetost braka, kao i bilo koji sadržaj homoseksualnog tipa koji se smatra “abnormalnom seksualnom vezom ili seksualnim ponašanjem”, piše South China Morning Post.

Romantične scene koje su pretjerano “stimulativne” također moraju biti zabranjene na TV-u, kao i one koje promovišu “dramatiziranje” tinejdžerskih romansi, tuče, te konzumiranje alkohola i droga.

Kako navodi Li Jingsheng, šef kineske državne uprave za press, publikacije, radio, film i televiziju, od svih se očekuje da se pridržavaju ovih profesionalnih smjernica.

Iz tog je razloga vlada odlučila da cenzuriše i zabrani mnoge od popularnih drama serija, a jedna od njih je i gay drama “Addiction”, čije su tri epizode prije finala uklonjene bez ikakvog objašnjenja.

Veliki broj kineskog stanovništa razočaran je ovom odlukom. I dok se mlađe generacije okreću online verzijama gledanja serija i filmova, kineske vlasti apeluju i na online programe da uvedu određenu vrstu cenzure kao i tradicionalna televizija.

KOMENTARI:
Loading...