Istraživačka firma “Ekonomska Obavještajna jedinica” svrstala je potencijalni pad kineske ekonomije kao najveću prijetjnu globalnoj stabilnosti, dok je pobjedu Donalda Trumpa na izborima u SAD-u šesta na listi, piše BBC.

Navodi se da Kina slabi u uslužnom i proizvodnom sektoru, dok se dug nagomilava.

“Mogućnosti vlade da oživi ekonomiju još uvijek je ograničena. Također, svjedočili smo neuspješnim pokušajima zvaničnika da podignu berzu”, navodi se u istraživanju.

Dodaju da bi, ukoliko Kina ekonomski usporila više od očekivanog, to će dodatno sniziti cijene resursa poput nafte i metala.

“To bi dodatno uticalo na Latinsku Ameriku, Bliski istok i sub-saharsko područje, odnosno zemlje koje su profitirale od rasta cijene ovih resursa, u čemu je veliku ulogu igrala Kina. Također, pad Kine proširio bi se na SAD i EU”, navodi se.

U njihovom istraživanju navodi se da bi njegovo predsjedanje SAD-om bilo globalni ekonomski, politički i sigurnosni rizik. Ipak, ne očekuju da je takav scenario moguć, pošto smatraju da će Hillary Clinton, najvjerovatnija kandidatkinja demokrata, pobijediti Trumpa.

Prema “Ekonomskoj obavještajnoj jedinici”, Trump je rizičniji nego izlazak Velike Britanije iz EU ili vojni sukob u Južnom kineskom moru.

“Trump je protiv slobodne trgovine, a više puta je optužio Kinu da manipulira vrijednošću svog novca. On bi mogao dovesti do trgovinskog rata sa Meksikom i Kinom”, navode iz ove firme.

Također, prisutan je strah od novog Hladnog rata između Rusije i Zapada, ali i pucanja EU i eurozone.

Deset najvećih rizika po svijet, prema spomenutoj istraživačkoj firmi su:

  1. Ekonomski pad Kine
  2. Ruska intervencija u Ukrajini i Siriji mogla bi dovesti do novog Hladnog rata
  3. Ranjivost valute u rastućim ekonomijama i dugovi velikih korporacija
  4. Pucanje EU zbog unutrašnjih i vanjskih pritisaka
  5. Izlazak Grčke i raspad eurozone
  6. Donald Trump postaje predsjednik SAD-a
  7. Rastuća prijetnja od džihadizma udrmava svjetsku ekonomiju
  8. Velika Britanija napušta EU
  9. Kineska ekspanzija dovodi do sukoba u Južnom kineskom moru
  10. Kolaps investicija u naftnom sektoru dovodi do novog šoka u cijeni nafte
KOMENTARI:
Loading...