Po svemu sudeći, pacijenti kojima liječnik odobri uzimanje takvih pripravaka, medicinsku marihuanu plaćat će sami, jer je takvo rješenje, ističu u Hrvatskoj, prihvaćeno i u drugim državama EU.

Već u ljeto 2015. godine hrvatski bi građani mogli dobiti zeleno svjetlo za legalno korištenje medicinske marihuane.

Tamošnji ministar zdravlja Siniša Varga imenovao je Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe, a procjene su da bi to tijelo svoj posao stručne procjene moglo obaviti u narednih šest mjeseci.

Misija je povjerenstva istražiti mogućnosti primjene kanabinoida kod oboljelih od raka, multiple skleroze i drugih teških bolesti, kojima takva terapija može pomoći u liječenju i ublažavanju simptoma bolesti.

Stručnjaci će se odrediti i prema tome treba li troškove takve terapije snositi obvezno zdravstveno osiguranje ili pacijenti sami, kao u Sloveniji.

Za predsjednika povjerenstva imenovan je Ognjen Brborović s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji ne dvoji da će kanabis dobiti zeleno svjetlo za primjenu u medicinske svrhe.
– Teret znanstvenih dokaza takav je da nema dileme o tome hoće li medicinska marihuana dobiti odobrenje struke. Eventualne dileme može izazvati samo činjenica da marihuana nosi etiketu droge, i da mnogi ne mogu razmišljati mimo toga – kaže Brborović za riječki Novi list.

Iako ishod rada povjerenstva smatra izvjesnim, kaže kako je dobro da stručnjaci u Hrvatskoj rasprave o tom pitanju, i ne preuzimaju rješenja drugih.

Povjerenstvo ima u zadatak izraditi datoteku najvažnijih činjenica vezanih uz indijsku konoplju, od zdravstvenih učinaka do indikacija za propisivanje medicinske marihuane, razmatranje europske prakse i odabir najboljeg modela za Hrvatsku, ocjenu opravdanosti propisivanja kanabinoida na teret zdravstvenog osiguranja, te procjenu rizika od zlouporabe.

KOMENTARI:
Loading...