Japan vrijedi za jednu od najuređenijih zemalja svijeta, a od svega po čemu je Japan poznat, često se sjajna edukacija i obrazovanje ističu u prvi plan. Uostalom, na tom principu se cijela zemlja izgradila i modernizovala.

Postoji u Bosni i Hercegovini jedna nepisana misao, koju doduše sve manje ljudi prihvata kao ispravnu, a koja tvrdi da smo daleko najpametniji narod na svijetu i da su naše škole puno “teže”, a samim tim i kvalitetnije od škola u drugim zemljama. Možda su naše škole nekad i bile kvalitetne i omogućavale dobro obrazovanje, no dovoljno je povući paralelu između onog što naša djeca danas uče u svojim školama i onog što djeca rade u ovoj školi u Japanu, da bi se vidjelo koliko su pojedine zemlje u nekim segmentima edukacije otišle daleko.

Jedna osnovna škola u japanskom gradu Saitama, u kojoj časovi baš kao i u Bosni i Hercegovini traju 45 minuta, kao jedan od časova ima i ručak. Da, ručak je čas poput časova matematike, jezika ili prirode i društva. A jednako je i značajan, te jako zanimljiv.

Čas ručka nije čas na kojem će djeca jednostavno sjediti i jesti, već se ovaj predmet odnosi na kompletnu pripremu obroka, od uzgoja namirnica iz najranijeg stadija, pa sve do pripreme istih za jelo.

Škole obezbjeđuju kompletne uslove za uzgoj voća, povrća i drugih potrebnih namirnica za spremanje zdravih jela, a na farmama učenici praktično kroz igru uče kako ispravno uzgojiti zdravu hranu, što bi im u budućnosti moglo značajno koristiti.

Kako piše portal Damnbored.tv, časovi su interaktivnog karaktera i djeca su slobodna učestvovati u apsolutno svakom aspektu pripreme obroka, a dozvoljeno im je svoje tutore pitati i sve što im nije jasno.

Ovakav se način edukacije djece u Japanu primjenjuje već duže, a video u prilogu je izazvao značajne rasprave u svijetu po pitanju kvalitetne ishrane djece u školama. Naročito su snažni kritički osvrti u Americi, čija je fast food industrija gotovo poklopila škole i djeca od najranije dobi nemaju ni izbor hrane, već su prinuđena da jedu nezdravo.

U Bosni i Hercegovini se vjerovatno niko neće ni počešati kad i ako vidi primjer iz Japana, ali stavovi nadležnih nisu toliko ni bitni, koliko je bitno istaći da sve veći broj roditelja u našoj zemlji pronalazi vrijeme i način da svojoj djeci obezbijedi zdravu užinu i da mu na taj način da mogućnost izbora. Ipak, institucionalnu brigu za naše buduće generacije nalik na ovu iz Japana vjerovatno nećemo uskoro gledati u našoj zemlji.

KOMENTARI:
Loading...