Mnogi se s nostalgijom sjećaju bivše Jugoslavije, smatraju da se tada živjelo mnogo lakše i opuštenije, a drugi smatraju da je Jugoslavija bila umjetna tvorevina koja je silom desetljećima pokušavala na okupu održati narode koji su nespojivi.

Ipak, teško je prognozirati kakva bi sudbina Jugoslavije bila da je kojim slučajem ostvaren navodni plan Tita, koji je javnosti malo poznat.

Neki historičari kažu da je Tito želio još veću, moćniju Jugoslaviju koja ne bi bila samo regionalna, nego i svjetska sila.

Historičarka Sabrina Ramet za magazin Blic je kazala kako je SFRJ pod Titom htjela stvoriti integralnu Jugoslaviju koja bi uključivala pogranična područja oko Jugoslavije: Grčku, Trakiju, Albaniju, Bugarsku, dio Koruške, kao i cijelu provinciju Furlanija.

Nakon Drugog svjetskog rata, Tito je objavio da Jugoslavija polaže prava na Trst i na cijelu Karinciju, uključujući austrijsku Korušku.

Oslobodili smo Korušku, ali su međunarodni uslovi bili takvi da smo je morali privremeno napustiti. Koruška je naša i mi ćemo se za nju boriti“, govorio je tada Tito.

Osim toga, pojavila se zanimljiva karta koja projicira kako bi SFRJ izgledala da su se Titovi planovi obistinili, i to u dva slučaja:

* da je Maršalova vizija uključivala Albaniju i djelove Rumunije i Grčke, uključujući i Solun

* da je Bledski sporazum između Tita i Dimitrova uključivao integraciju Bugarske u zajednicu jugoslavenskih zemalja

house, hesse, dinastija, jugoslavija, yugaIzvor: House of Hesse

Autor neobične karte ističe da bi u nekom “paralelnom svemiru” komunistička revolucija u Grčkoj barem djelomično uspjela, čime bi se neki djelovi zemlje odcijepili i pridružili Jugoslaviji.

Isto se odnosi i na Vlašku, bivšu kneževinu, a danas pokrajinu Rumunjske. Da se kojim slučajem ovaj ipak nevjerojatan scenario dogodio, Jugoslavija bi se prostirala, kako se u tekstu navodi, od Klagenfurta do Istanbula.

KOMENTARI:
Loading...