Rano jutros nastavljena je evakuacija civila iz istočnog dijela sirijskog Alepa dok oko 500 civila pristiže na zapadni dio grada koji kontroliše opozicija.

Riječ je o implementiranju dogovora koji je postignut prošle sedmice između režimskih i opozicionih strana, uz posredovanje Turske i Rusije.

Dogovor podrazumijeva evakuaciju oko 20.000 civila i boraca iz istočnog dijela Alepa.

Također, evakuacije civila bit će obavljene u gradovima Madaya i al-Zabadani, što uključuje 1.500 ljudi, kao i u gradovima Shia, al-Fu’ah i Kefraya gdje se nalazi 15.000 stanovnika.

Jučer su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin telefonski razgovarali o evakuaciji civila u Alepu, saopćili su izvori bliski turskom predsjedniku.

Prošle sedmice opozicione snage u istočnom Alepu postigle su primirje odnosno prekid vatre sa snagama odanim režimu Bashara al-Assada, u okviru kojeg će biti evakuisani civili iz ovog ratom razorenog grada.

Od tada je oko 7.500 civila napustilo Alep u sigurnosne zone u Idlibu smještenom nedaleko od granice sa Turskom, koja je pripremila smještaj, humanitarnu i medicinsku pomoć za više od deset hiljada ljudi, u Idlibu i pograničnom Hatayu.

Proteklih sedmica intenzivirani su izvještaji iz Alepa o masakrima je nad civilima u tom sirijskom gradu.

Ujedinjene nacije i zapadne sile pozvale su Moskvu i Damask da omoguće sigurnu evakuaciju civila i boraca opozicije zahvaćenih ruskim i sirijskim bombardovanjem grada.

KOMENTARI:
Loading...