Lokalni zvaničnik Mutez Bessarat za AA je kazao da su izraelske snage danas započele veliku vojnu vježbu koristeći tenkove i oklopna vozila.

– Vozila izraelske vojske uništila su 1.800 dunuma palestinskih polja zasijanih pšenicom, ječmom i drugim žitaricama. Cilj ovih izraelskih vojnih vježbi je da se dodatno oteža život lokalnom palestinskom stanovništvu, a sve kako bi se realizirali izraelski planovi gradnje ilegalnih jevrejskih naselja – kazao je Bessarat.

On je kazao da je izraelska vojska tokom vježbi koristila i vatreno oružje i bojevu municiju, a da je lokalno palestinsko stanovništvo u strahu.

Jordanska dolina duga je 120 i široka 15 kilometara, a prostire se duž granice Zapadne obale i Jordana. To čini skoro trećinu površine Zapadne obale i na tom području živi oko 65.000 Palestinaca te 13.000 jevrejskih doseljenika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je prošle godine najavio da će Izrael proglasiti aneksiju Jordanske doline i izgrađenih ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.