Prema navodima izraelske vojske, cilj napada je uništenje mreže tunela koje koristi Hamas. BBC-jev dopisnik iz Gaze javlja da Izrael napada Gazu borbenim avionima, helikopterima, ali i ratnim brodovima. Tokm noći nebo iznad Gaze bilo je osvijetljeno velikim brojem eksplozija, prenosi Hina.

Kako javlja Anadolija, u prvim satima tokom noći izraelski avioni su intenzivno bombardovali sjeverni dio Pojasa Gaza, a nakon dvosatnog prekida vatre, počeli su bombardovati različita područja. U posljednjem napadu, meta su bili radionica za obradu željeza u naselju Zeytun u Gazi i još nekoliko tačaka.

Prema najnovijim podacima palestinskih medicinskih dužnosnika, od ponedjeljka i početka izraelskih napada u Gazi je poginulo 119 ljudi, od čega 31 djece. Ranjeno je 830 osoba. U isto vrijeme, poginulo je osam Izraelaca.

Izrael je u aktivnu službu pozvao 7.000 rezervista, rekao je sinoć ministar odbrane Izraela Benny Gantz. Palestinske porodice koje žive blizu granice s Izraelom pobjegle su u strahu od kopnene invazije.