Premijer Italije Matteo Renzi danas je i zvanično podnio ostavku na tu funkciju nakon propalog referenduma o ustavnim promjenama.
Nakon što su Italijani protekle nedjelje izglasali odbijanje izmjena ustava koje je zagovarao Renzi, on je odlučio odstupiti. Večeras je u sjedištu Demokratske partije održao govor o dostignućima koja su obilježila kratak period njegovog čelništva.

“Ostavljam ovu zemlju sa manje poreza koje treba platiti i sa više prava, a naša partija time bi se trebala ponositi”, kazao je Renzi.

Jedan od zaštitnih znakova njegovog obavljanja funkcije premijera bilo je priznavanje istospolnih zajednica.

“Kada sam odstupio znam da su neki ljudi u ovoj stranci nimalo elegantno slavili, ali ih neću kriviti jer kad ste premijer najljepše zemlje na svijetu, nemate se pravo duriti”, poručio je Renzi, a potom se sastao sa predsjednikom Italije Sergiom Mattarellom kako bi zvanično podnio ostavku.

Ovaj 41-godišnji političar koji je na mjestu premijera bio od 2014. godine poručio je da želi otići nakon što je 60 posto glasača odbilo njegov prijedlog. Ipak, Mattarella je od njega zatražio da odgodi davanje ostavke dok parlament ne odobri državni budžet. Nakon što se to danas dogodilo, nije bilo prepreka da Renzi i zvanično odstupi.

Komentari: