Prema nezvaničnim informacijama, vatra koja je izazvala ogromni požar u okolini Splita, a koja je krenula iz Tugara u noći sa nedjelje na ponedjeljak, izazvana je najvjerovatnije iskrenjem dalekovoda koji se nalaze u blizini, piše Slobodna Dalmacija.

Splitski policajci su navodno do ove teze došli na temelju obavljenih razgovora s nekoliko osoba koje žive na tom području. No, uviđaj tek treba početi, a njime bi se trebalo razjasniti je li ova preliminarna teza policajaca ispravna.

Na uviđaju, za koji uslova još nema, trebale bi raditi dvije ekipe splitske policijske uprave kao i kolege iz Zagreba, dok će svi izuzeti dokazi biti upućeni na vještačenje u Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu.

Inače, stanje na splitskom požarištu u utorak poslijepodne je bolje, kanaderi su i dalje na terenu gdje natapaju rubne dijelove fronte požara, dok je požar na Mosoru i dalje aktivan, ali ne ugrožava ljude i objekte, izjavio je za Hinu komandant Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivan Kovačević. Prema njegovim riječima, vatrogasci trenutno koriste povoljne meteorološke uvjete kako bi vazdušne snage sve do večeri što više natopile požarište i tako ga u potpunosti stavili pod kontrolu.

– I dalje će se natapati požarište na kojem je 380 vatrogasaca sa 120 vozila, a u pomoć su nam stigle i brojne vatrogasne snage iz cijele Hrvatske. U ovim trenucima gori na Mosoru, ali nisu ugroženi ljudi i objekti. Sada smo usredotočeni na to da se dobro i do kraja ugasi požar u okolici Splita da se vatra ponovno ne aktivira – rekao je Kovačević.

KOMENTARI:
Loading...