Most Sultan Selim, treći preko Bosfora, danas je svečano otvoren u Istanbulu, a u upotrebu će biti pušten u subotu 27. augusta.

“Ovaj most neće koristiti samo Istanbulu. Ovaj most će koristiti svim putovanjima na historijskom Putu svile, koji počinje s Dalekog istoka i Kine pa sve do Londona. Ovaj most je jedno od najljepših zdanja koje povezuje čovječanstvo i spaja civilizacije”, poručio je premijer Turske Binali Jildrim na svečanom otvaranju.

Novi most preko Bosfora trebalo bi da rastereti saobraćaj u gradu na dva kontinenta. Svi kamioni, autobusi i šleperi koji sada prelaze preko mosta Fatih Sultan Mehmet, od sutra će ići novim mostom i neće ulaziti u grad.

IstanbulIzvor: Reuters/Osman Orsal

Inače, radi se o najširem mostu na svijetu, a ujedno i najdužem visećem mostu koji će imati željeznički sistem. Ukupna dužina mosta je 2,1 kilometara, širina 59 metara, visina nosećih stubova 322 metra, a raspon 1.408 metara. Most će imati osam saobraćajnih traka i dva kolosijeka.

Očekuje se da će treći most na Bosforu uštedjeti 1,75 milijardi dolara godišnje u smislu troškova energije i uštede vremena. Ono što ga takođe čini specifičnim jeste i činjenica da se željeznički sistem nalazi na istom nivou glavnog dijela mosta.

Za izgradnju mosta, koji je i pored predviđenih 36, završen za 27 mjeseci, investirano je tri milijadre dolara. Turska Vlada je predvidjela da će se mostom dnevno koristiti 135.000 vozila. Naknada za automobile koji sa evropske strane budu išli na azijsku, iznosiće 9,90 turskih lira, odnosno 3,4 dolara.

IstanbulIzvor: Reuters/Osman Orsal

Ceremonija otvaranja mosta koji je nazvan po otomanskom sultanu iz 16. vijeka počela je čitanjem odlomaka iz Kur’ana. Otvaranju su pored predsjednika i premijera Turske Binalija Jildrima i Redžepa Tajipa Erdogana, prisustvovali i načelnik Generalštaba Turske Hulusi Akar, kralj Bahreina Hamed bin Isa Al-Halife, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednik turskog Sjevernog Kipra Mustafa Akinci, bugarski premijer Bojko Borisov, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, brojni drugi zvaničnici iz svih dijelova svijeta, kao i veliki broj turskih građana.

KOMENTARI:
Loading...