Građani su se prvo okupili ispred američke ambasade gdje je pročitana izjava kojom se osuđuje američka administracija zbog njenog odnosa prema Palestini, a potom su se zaputili prema izraelskoj ambasadi.

U izjavi su pozvali američkog predsjednika Joea Bidena da se “okonča okupacija i kršenje ljudskih prava u Palestini” te da Al-Quds bude proglašen glavnim gradom države Palestine.

Okupljeni građani su skandirali “Izrael je teroristička država”, “Živjela Palestina” i “Kraj okupaciji” te držali transparent s natpisom “Sloboda, pravda i jednakost. Ljudska prava za Palestinu. Kraj zločinima i genocidu izraelskog režima”.

Predstavnici nevladinih organizacija poručili su da se cijeli svijet solidariše s palestinskim narodom, te su pozvali međunarodnu zajednicu da osigura poštivanje primirja između Izraela i palestinskih grupa otpora.

Ambasador Palestine u Madridu Musa Odeh, koji je prisustvovao skupu, za AA je kazao da je vrlo važno da se i u Španiji održavaju skupovi protiv izraelske okupacije, genocida i napada na Palestinu.

– Zahvaljujemo svim ljudima širom svijeta koji su podržali našu pravednu borbu i snažno se usprotivili izraelskom državnom teroru – rekao je Odeh, dodajući da Izrael konstantno izbjegava postizanje sporazuma i samo pokušava dobiti na vremenu.

“Naš narod je ipak odlučan u nastavku borbe za vraćanje svojih prava, te protjerivanje okupatora s palestinske zemlje kako bi živjeli u miru”, rekao je Odeh.

Izrael i Hamas su uz posredstvo Egipta u četvrtak navečer dogovorili prekid vatre, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu.

Ministarstvo zdravlja Palestine saopćilo je da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 10. maja ubijeno najmanje 248 Palestinaca, uključujući 66 djece i 39 žena.