Kratko nakon objavljivanja službenih rezultata, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko čestitao je pobjedniku austrijskih predsjedničkih izbora, prof.Alexandru Van der Bellenu.

U prvom krugu prednjačio je kandidat Slobodarske stranke, Norbert Hofer, koji je u drugom krugu tijesno izgubio.

Inzko se aktivno uključio svojim izjavama u predizbornu kampanju, jer je kandidat Norbert Hofer otvoreno podržavao pravo Republike Srpske na samoopredjeljenje, a posljedično i na otcepljenje. To je Visoki predstavnik jasno osudio i rekao da takva mogućnost u Daytonskom mirovnom sporazumu nije predviđena.

Inzko je u izjavi za Fenu izrazio zadovoljstvo da Van der Bellen podržava perspektivu pristupa za sve zemlje ovog regije i da će kao šef države raditi na podršci regiji Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Prednost pobjednika Van der Bellena je iznosila nešto više od 30.000 glasova, a pobjedu i konačne rezultate Ministarstvo unutarnjih poslova Austrije moglo je objaviti tek dan nakon izbora, jer je putom pošte glasalo preko 800.000 glasača, a prebrojavanje tih glasova je trajalo cijeli ponedjeljak.

KOMENTARI:
Loading...