Austrija će uvesti privremene granične kontrole, saopštila je danas ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner. Ona je istakla da će Beč, kao i Njemačka, usljed aktuelne izbjegličke krize, uvesti “privreme granične kontrole”.

Mikl-Lajtner, koja boravi u Briselu, objasnila je da je o tome obavijestila Evropsku komisiju.

“Mi ćemo djelovati kao i Njemačka”, rekla je ona.

“Radi se o tome da se narednih dana prvo ovdje uvedu kontrole”, precizirala je Mikl-Lajtner, misleći na prelaze sa Mađarskom.

“Ovo je jednostavno signal da postoji veliki zajednički evropski odgovor”, naglasilaje Mikl-Lajtner dodajući da je neophodno da se postigne dogovor, jer nijedna država sama ne može samostalno da se suoči sa talasom migranata.

Ona je izrazila nadu da će uskoro doći do Samita EU, jer su, prema njenim riječima, s tim u vezi “potrebna rješenja bolje danas, nego sutra”.

Mikl-Lajtner je ukazala da hiljade izbjeglica dolazi u Austriju, i da je trenutno oko 18.000 u zemlji. Od kada je je Njemačka stavila van snage Dablinska pravila za Sirijce, prema njenim riječima, hiljade ljudi je krenulo na put u tu zemlju.

Zbog oštrijih mjera na granici Mađarske i Austrije prema izbjeglicama posljednjih dana je sve više slučajeva da izbjeglice za put prema Austriji i Njemačkoj koriste obilazak preko Slovenije.

Kako navode slovenački mediji, slovenačka policija je u subotu rano ujutro neposredno pred graničnim prijelazom Šentilj prema Austriji, pri pokušaju ilegalnog ulaska u susjednu državu, zaustavila kombi rumunske registracije u kojem je otkrila 21 osobu, državljane Irana i Avganistana.

Kombi je vozio 43-godišnji Rumun, a utvrđeno je da je ilegalno s vozilom i izbjeglicama ušao u Sloveniju iz Mađarske.

Istovremeno, austrijske vlasti su objavile da su u subotu na području Šentilja na svojoj strani zaustavili 43 izbjeglice iz Iraka i Sirije koji su u Austriju ušli iz Slovenije.

Austrija i Slovenija imaju bilateralni sporazum o vraćanju osoba koje nedopušteno pređu granicu, ali je slovenačka policija u vezi sa pomenutim slučajem navela da ih austrijske kolege nisu obavijestile o osobama koje su ilegalno prešle granicu niti za to dali materijalne dokaze pa je izručenje ovih izbjeglica upitno.

Slovenačka policijska uprava u obavještenju medijima navela je kako i dalje izvodi pooštrene kontrole i druge operativne mjere na zajedničkoj granici s Austrijom i da će to i dalje provoditi.

KOMENTARI:
Loading...