Trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u djelatnostima trgovine i turizma.

Od početka ove godine od kraja februara upućeni su veći zahtjevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000 sezonaca prošle godine.

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje veća i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odliva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000.

“U ovom trenutku uprkos trudu HZZ-a zainteresovanih za posao je bilo svega 10 posto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresovano ni da čuje uslove zaposlenja”, rečeno je na sastanku ministrice rada i penzionog sistema Nade Šikić i Antona Klimana, ministar turizma zajedno sa predstavnicima HUP-a u prostorima Ministarstva rada i penzionog sistema.

“Ukoliko se ne bi donijele operativne mjere koje su u ovom trenutku neophodne onda će se svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca”, zaključuje se u saopštenju Hrvatske udruženja poslodavaca, navodi Poslovni dnevnik.

KOMENTARI:
Loading...