Donald Trump je na predizbornom skupu u gradu Biloxi u Mississippiju optužio Baracka Obamu i svoju konkurenticu iz reda demokrata Hillary Clinton da su odgovorni za stvaranje terorističke organizacije ISIL.

Trump je u dosadašnjoj predizbornoj utrci za republikanskog predsjedničkog kandidata u niz navrata izazvao oštre reakcije američke i svjetske javnosti svojom rasističkom, islamofobičnom i radikalnom retorikom, a sinoć je iz Mississippija poručio da je Obamina administracija morala poslušati njegove savjete prethodnih godina i prisvojiti izvorišta nafte, a ne prepustiti ih ISIL-u.

“Morate priznati da sam predvidio mnoge stvari. Tri godine sam govorio uzmite, prisvojite, zadržite naftu. Zar ne? Svi su govorili da ne mogu, jer je to suverena država. Nema tu nikakve države. Oni su stvorili ISIL. Hillary Clinton je kreator ISIL-a, zajedno s Obamom”, tvrdi Trump.

A prokomentarisao je i jučerašnje pogubljenje 47 osoba osumnjičenih za terorizam u Saudijskoj Arabiji, uključujući i tamošnjeg šiitskog vođu Nimr al-Nimra.

“Jeste li vidjeli kako su u Teheranu odmah zapalili saudijsku ambasadu. To pokazuje da Iran želi preuzeti Saudijsku Arabiju. Uvijek su to željeli, željeli su naftu”, rekao je Trump.

Komentari: