Njemačka ove godine očekuje rekordan broj od 800.000 tražitelja azila, puno više nego ijedna druga zemlja u evropskoj izbjegličkoj krizi. U nekim dijelovima zemlje to je potaknulo napetosti u društvu, prenosi agencija Reuters.

Proteklih mjeseci nekoliko je izbjeglica povrijeđeno, ali nitko nije izgubio život, u desetcima napada u kojima su paljeni azilantski centri.

Glasnogovornik policije u Saalfeldu, u saveznoj pokrajini Tiringiji, rekao je da se uzrok požara istražuje i da se utvrđuje identitet žrtve. Mediji pišu da je riječ o mladom Eritrejcu.

Hiljade ljudi okupili su se sinoć u Dresdenu, na istoku Njemačke, na poziv pokreta PEGIDA-e (“Evropski domoljubi protiv islamizacije Zapada”), nezadovoljni zbog masovnog i sve većeg priljeva migranata u zemlju u prilikama evropske migracijske krize.

Demonstranti, uglavnom muškarci, nosili su transparente protiv dolaska izbjeglica i njemačke zastave u središtu Dresdena, javlja AFP. Policija nije objavila procjenu o broju demonstranata.

– Imamo pravo na našu domovinu Njemačku i na našu njemačku kulturu – pisalo je na jednom transparentu.

– Muslimani moraju otići iz Njemačke, osim ratnih izbjeglica, ali njih nije puno – rekao je Uwe Friedrich (46), učesnik protesta i pristaša PEGIDA-e.

Kancelarka Angela Merkel i njezina politika otvaranja stotinama hiljada tražitelja azila, napose onih koji bježe iz Sirije, bila je na meti više transparenata u ponedjeljak, prenosi Hina.

Na jednom od njih moglo se pročitati: “Merkel vrši etnocid nad njemačkim narodom”.

KOMENTARI:
Loading...