Hiljade izbjeglica tokom noći ušle iz Srbije u Hrvatsku

U privremeni izbjeglički centar Opatovac kod Vukovara noćas je došlo do nekontrolisanog dolaska izbjeglica iz Srbije, nakon što su oko 22 sata navečer “probili” granični prelaz Bapska, javio je HRT, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Oko 3 sata poslije ponoći oko 1.000 do 2.000 migranata stiglo je u kamp Opatovac kod Vukovara, nakon što su prešli granicu sa Srbijom bez pratnje.

Kako navodi HRT, oni su hodali neosvijetljenim putem iz smjera Bapske i Šarengrada. Nakon dolaska, čekaju ulaz u kamp i registraciju, a policija je počela da uvodi red – odvajaju se izbjeglice iz Sirije i one iz drugih zemalja.

U grupi koja je noćas stigla do Opatovca većinom su muškarci..

Do sada je u Hrvatsku ušlo gotovo 30.000 izbeglica, a većina ih napušta državu preko Mađarske, samo manji dio preko Slovenije. Sve izbjeglice koje nisu napustile Hrvatsku trenutno se nalaze u kampu u Opatovcu, javlja HRT.

Inače, granični prijelaz između Srbije i Hrvatske Batrovci – Bajakovo zatvoren je od jutros u oba smjera za teretni saobraćaj.

Hrvatska je jučer blokirala ulaz teretnog saobraćaja iz Srbije preko tog prijelaza, ali su kamioni mogli da izlaze iz Hrvatske i ulaze u Srbiju.