Škotska policija objavila je da će hidžab postati dio uniforme policijskih snaga ove zemlje.

Njihov cilj je ohrabriti žene iz islamskih zajednica koje imaju ambicije u pravljenju karijere u snagama reda i zakona, a do sada – to nisu imale priliku da urade.

U prošlosti, policajkama u Škotskoj također je bilo dozvoljeno nositi hidžab, ali samo ona kada im odobre stariji nadležni. Ranija odluka, na snagu je stupila 2001. godine, s istim ciljem – da se u policijskim snagama napravi i rodna razlika.

U obavještenju medijima, šef policije Phil Gormley je kazao: Oduševljen sam zbog ove odluke, i želim izraziti dobrodošlicu svim ženama iz islamskih zajednica Škotske – te kazati da će imati našu punu podršku”, prenosi Independent.

“Kao i bilo koji drugi uposlenici, posebno u javnom sektoru radujem se reprezentativnom služenju našoj zajednici. Nadam se da će ovaj dodatak policijskim uniformama doprinijeti miksanju životnih vještina, iskustava i ličnih kvalifikacija naših policijskih oficira i službenika u zajednicama diljem Škotske”, prenosi isti izvor.

Ovu zajednicu pozdravila je i Muslimanska asocijacija škotske policije (SPMA), grupa koja želi praviti vezu između građana Škotske i njihove policije.

Šef ove organizacije, Fahad Bashir je kazao: “Ovo je pozitivan korak u pravom smjeru, i oduševljen sam što je Škotska poduzela produktivne korake ka inkluziji naše zajednice, kako bi služili građanima širom zemlje”.

“Nema sumnje da će ovo ohrabriti muslimanke, kao etničku manjinu u Škotskoj da se priključe snagama policije”, dodaje.

Ova odluka uslijedila je nakon što je ranije ove godine objavljena statistika koja pokazuje da 2,6 posto od 4.809 aplikanata za policiju dolazi iz etničkih manjina.

KOMENTARI:
Loading...