Premijer Joseph Jouthe rekao je na konferenciji za novinare u svojoj privatnoj rezidenciji kako su kod privedenih pronađeni novac i oružje te kako su zavjernici imali za cilj ubiti Moisea. Ranije u nedjelju, antivladini demonstranti u Port-Au-Princeu sukobili su se s policijom koja je odgovorila suzavcem. Bilo je i uličnih protesta protiv Moisea u nekim drugim gradovima.

Navodni pokušaj puča dolazi u trenutku kada su Moiseove pristaše i protivnici upleteni u spor oko toga kada je njegov mandat započeo, a time i kada će završiti. Naime, na Haitiju predsjednički mandati traju pet godina i uvijek počinju 7. februara, nakon izbora. Predsjednički izbori u oktobru 2015, na kojima je Moise izabran u prvom krugu, poništeni su zbog prevare, piše Hina. 

Godinu kasnije proglašen je pobjednikom u drugom krugu ponovljenih izbora i konačno je položio zakletvu 7. februara 2017. godine. Moise tvrdi kako je njegov mandat počeo 2017. godine i nastavit će se još godinu, dok je prema tvrdnjama njegovih protivnika Moiseov mandat započeo u februaru 2016. i stoga je završio u nedjelju.

Predsjednik je izjavio da će predati vlast pobjedniku na izborima, ali neće odstupiti dok mu mandat ne istekne 2022. godine. Haiti je teško pogođen ekonomskom krizom koju je pogoršala pandemija koronavirusa.