Kompanija “Korea hidro and nuclear power” saopćila je da hakerski napadi nisu ugrozili nuklearne instalacije, uključujući 23 atomska reaktora.

Stručnjaci, ipak, smatraju da bi kontrole na nuklearnim reaktorima mogle da budu ugrožene.

– Ovo demonstrira da bi, ako neko nastoji da se zlonamerno infiltrira u sistem, bilo nemoguće da se pouzdano tvrdi da bi takav pokušaj bio u potpunosti blokiran – rekao je stručnjak za nuklearne reaktore Suh Kune-jul iz Nacionalnog univerziteta u Seulu.

Ministarstvo za energetiku saopćilo je, međutim, da je uvereno da nuklearne elektrane mogu da blokiraju svaki upad hakera koji bi mogao da ugrozi sigurnost reaktora.

Vijest o hakovanju podataka nuklearke došla je u trenutku pošto su SAD optužile Sjevernu Koreju za hakerski napad na kompaniju “Sony pictures”, podsjeća Reuters.

Kompanija “Sony” našla se na meti hakerskih napada zbog svog filma “Intervju”, koji govori o izmišljenom atentatu na lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu o hakerskom napadu na kompaniju za koji se sumnja da je izveden iz Sjeverne Koreje.

Ta zemlja odbacuje umiješanost u cyber aktivnosti protiv Sonya, prenosi B92.

KOMENTARI:
Loading...