U zajedničkoj studiji objavljenoj prošle sedmice navedeno je da najvjerovatniji put prijenosa virusa koji uzrokuje COVID-19 uključuje šišmiše i druge divlje životinje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Isključena je pak mogućnost da je virus procurio iz laboratorija. 

U otvorenom pismu 24 naučnika iz Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Japana rekla su da je studija narušena politikom.

Oni su htjeli postići “onoliko kompromisa koliko je potrebno da bi postigli minimalnu saradnju Kine”, rekao je Jamie Metzl iz Atlantskog vijeća, koji je napisao pismo.

U pismu se također navodi da su se zaključci studije temeljili na neobjavljenim kineskim istraživanjima, dok kritični zapisi i biološki uzorci “ostaju nepristupačni”.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je prošle sedmice da je Kina uskratila neke podatke.

Liang Wannian, viši kineski stručnjak za COVID-19, to je opovrgnuo i čini se da odbacuje sve daljnje zajedničke istrage u Kini, rekavši da bi se fokus trebao prebaciti na druge zemlje.