– Dobio sam podršku velikog broja zemalja članica EU-a – rekao je ministar Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luksemburgu.

Ministri su između ostalog razgovarali o stanju na zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi tog područja.

Grlić Radman je rekao da je u raspravi izrazio zabrinutost zbog stanja u regiji, a u Bosni i Hercegovini zbog blokade rada institucija i zbog nepostojanja konsenzusa za promjenu izbornog zakonodavstva kako bi se uklonile sve nejednakosti i diskriminacije koje su postojale i postoje kako bi sva tri konstitutivna naroda imali sva prava koja im pripadaju po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– To se može postići ako se politički lideri u BiH doista slože i ovaj apel je upućen njima da se prestane s paralizom institucija, da nastave pregovarati i da se dogovore – istakao je hrvatski šef diplomatije, dodajući da je dobio veliku podršku za taj stav.

– Hrvatska koja dijeli najdužu granicu s Bosnom i Hercegovinom najpozvanija je o tome govoriti jer ima neposredno iskustvo. Tako da je naš glas naišao na plodno tlo – dodao je.

Grlić Radman je izrazio zabrinutost zbog incidenata u Crnoj Gori i nedavnih nemira na granici Srbije i Kosova.

– Tu sam dobio podršku da EU treba posvetiti veću pažnju tom dijelu Evrope. Sukobi u tom području prije 30 godina upozorenje su da se to ne bi smjelo ponoviti. EU mora posvetiti više pažnje i s obzirom na utjecaj trećih zemalja i više pažnje evropskoj perspektivi tih zemalja – zaključio je ministar Grlić Radman, prenosi Hina.