Finansijska kriza u Grčkoj ugrozila je sve segmente ljudskih života, uključujući i ukop preminulih, javlja Anadolu Agency (AA).

Pokopna društva u zemlji pokušavaju se izboriti s posljedicama bankovnih restrikcija koje klijentima ne dozvoljavaju da sa svojih računa podignu više od 60 eura gotovine dnevno, jer čak i najskromnija ceremonija ukopa u Grčkoj košta najmanje 15 puta više.

“Otkako su uvedene mjere kontrole kapitala, bez obzira od koga smo tražili da naplatimo naše usluge, mi nismo uspjeli pokriti čak ni naše troškove”, izjavio je vlasnik pokopnog društva u Atini Eustratios Voulamandis.

Usluge ukopa mrtvih u Grčkoj se plaćaju u gotovini i početni troškovi minimalno iznose 800 eura koje građani trenutno nemaju odakle priuštiti.

“Kako bi započeli proceduru ukopa potrebno nam je između 800 i 1.000 eura, ali ljudi nam donose po 50, 70, ili čak 20 eura govoreći da je to sve što imaju”, kazao je.

Pokopna društva ne posluju kreditnim karticama i čekovima iz straha da nakon ukopa porodice umrlih neće ispuniti obavezu plaćanja.

Pokopne službe stoga insistiraju na plaćanju u gotovini unaprijed. Zbog toga tijela mrtvih u mrtvačnicama ostaju duže vremena, a neke porodice se moraju proglasiti pravno nesposobnima kako bi ostvarile pravo na ukop njihovih članova o državnom trošku.

Grčke banke zatvorene su od bankrota 29. juna, a očekuje se da će neke od njih biti otvorene sutra. Ipak, vlasti su najavile da će limit podizanja 60 eura dnevno ostati na snazi.

KOMENTARI:
Loading...