Broj nepopunjenih radnih mjesta u Njemačkoj dosegao je rekordnu vrijednost s gotovo 1,2 miliona u posljednjem kvartalu prošle godine, saopćio je Institut za istraživanje tržište rada (IAB) u Nuernbergu.

“Krajem prošle godine u Njemačkoj je 1.183.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno, što je za 128.000 više nego u istom periodu prošle godine i 83.000 više nego u prethodnom kvartalu”, priopćio stručnjak IAB-a Alexander Kubis.

Kako je nadalje priopćio IAB, koji djeluje u suradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje, najveća potražnja za radnicima vlada u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Njemačka građevinska preduzeća trenutno traže oko 100.000 radnika različitih profila.

Manjak stručnjaka bilježi se u gotovo svim sektorima, posebno onima s tehničkim predznakom.

Kako je nedavno objavio sedmični list Wirtschafts Woche, među najtraženija zanimanja spadaju mehatroničari, elektrotehničari, medicinski tehničari, programeri, inženjeri svih profila kao i klasični zanati poput limara, vodoinstalatera.

Tradicionalno jaka potražnja je i za medicinskim osobljem, a u posljednje vrijeme vlada i velika nestašica instruktora vožnje što je povezano s nestašicom vozača autobusa i kamiona.

IAB četiri puta godišnje vrši ispitivanje o nepopunjenim radnim mjestima pri čemu se u obzir uzimaju i ona radna mjesta koja preduzeća nisu prijavila saveznom uredu za zapošljavanje.

KOMENTARI:
Loading...