Nakon peticije koju su potpisale desetine hiljada ljudi sa zahtjevom da Google ponovo postavi mapu Palestine, kompanija je odgovorila da naziva Palestina nikada nije ni bilo na Google Maps.

Međutim, sa mape su nestali nazivi Zapadna obala i pojas Gaze. “Radimo brzo da vratimo te nazive nazad u to područje”, rekao je portparol Googla kako prenosi sajt Endgadget.

Na mapi se sada vidi isprekidana linija koja označava palestinske teritorije i gradovi se na njima definišu kao palestinski ako se klikne na njih.

Wikipedia na Google Maps opisuje Palestinu kao “de iure suverenu državu”, što je termin koje UN korist od 2013. godine. Palestina je krajem 2012. godine proglašena državom nečlanicom posmatračem u svjetskoj organizaciji.

Iako Google nije nikada koristio i zato nije mogo da ukloni naziv Palestina, mnogi korisnici društvenih mreža i glavni novinski sajtovi vjerovali su da jeste. To je izazvalo žestoko protivljenje i navelo Forum palestinskih novinara da traži izvinjenje.

U peticiji koju je pripremio Zack Martin osuđuje se izostavljanje Palestine sa mape kao ozbiljna uvreda Palestinaca. Broj potpisnika peticije znatno se povećao u posljednjih nekoliko dana nakon saopštenja Foruma palestinskih novinara koje je podstaklo kampanju protiv Googlea.

“To je dio izraelskog plana da se ustanovi njegov naziv kao legitimne države za generacije koje dolaze i ukine Palestina jednom zauvek”, navodi se u saopštenju koje je preneo sajt Bliskoistočni monitor (Middle East Monitor).

KOMENTARI:
Loading...