Godinu dana od nestanka malezijskog aviona potraga za ostacima letjelice još traje, a sudbina 239 putnika i članova posade i dalje ostaje nepoznata.

Malezijski avion koji je bio na liniji Kuala Lumpura – Peking nestao je sa radara 8. marta 2014. godine. U avionu je bilo 12 članova posade i 227 putnika, od kojih su dvije trećine kineskih državljana.

Porodice žele odgovor

Porodice 239 putnika i članova posade nestalog aviona Malaysia Airlinesa obilježili su danas godišnjicu nestanka aviona, uz obećanje da nikad neće odustati od potrage za olupinom i od dobijanja odgovora na pitanje šta se dogodilo sa njihovim najbližima.

Nekoliko desetina rođaka okupilo se ispred najvećeg budističkog hrama u centru Pekinga, noseći majice na kojima je pisalo “Nikad ne odustajte, nastavite da tražite”, ali ih pripadnici obezbjeđenja nisu pustili u hram, prenijela je agencija AP.

U Kuala Lumpuru će kasnije tokom dana biti obilježena godišnjica nestanka aviona, u organizaciji grupe Voice370, koja okuplja rođake žrtava, a malezijska Vlada će objaviti preliminarni izvještaj o nesreći, što je njihova obaveza prema propisima međunarodne civilne avijacije.

Iako olupina aviona još nije pronađena, vlasti tri države koje vode istragu – Australije, Malezije i Kine, ističu da su i dalje optimistični da će letjelica biti pronađena na jugu Indijskog okeana, gdje se smatra da se avion srušio pošto je skrenuo sa rute od Kuala Lumpura ka Pekingu.

Nada u pronalazak aviona

Kineski šef diplomatije Vang Ji, iz čije je zemlje većina putnika sa leta MH370, izjavio je da će vlada u Pekingu “na svaki mogući način pomoći rođacima žrtava”.

Malezijski premijer Najib Razak izjavio je danas da je njegova zemlja i dalje posvećena potrazi za avionom i izrazio nadu da će on biti pronađen.

Australijski premijer Tony Abbott danas je izjavio da bi potraga za avionom u južnom Indijskom okeanu, koju predvodi njegova zemlja, mogla da bude proširena ukoliko aktuelna potraga ne bude dala rezultate.

Malezijska Vlada je krajem januara zvanično proglasila nestanak aviona sa leta MH370 nesrećom, a svih 239 putnika i članova posade je proglašeno mrtvima.

Brodovi sa sonarnim uređajima su dosad pretražili 44 odsto od ukupno 60.000 kilometara kvadratnih mora zapadno od Australije, gdje se smatra da je avion verovatno pao.

KOMENTARI:
Loading...