Potraga prekinuta noću nakon pada Airbusa A320 njemačke aviokompanije Germanwings u kojem je poginulo 150 osoba, nastavljena je u srijedu u zoru na jugu francuskih Alpa gdje se tokom dana očekuju francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel i španjolski premijer Mariano Rajoy.

Više desetaka policajaca trebalo bi se uputiti u tu vrlo nepristupačnu zonu u provansalskim Alpama, na oko 1.500 metara visine, gdje se srušila letjelica niskotarifne podružnice Lufthanse koja je poletjela u utorak ujutro iz Barcelone s odredištem u Duesseldorfu, sa 144 putnika i šest članova posade, većinom Nijemaca i Španjolaca.
Hiljade dijelova aviona i tijela razbacano je po planini, daleko od nastanjene zone ili pristupne ceste.

U utorak, nakon nadlijetanja mjesta nesreće zasad neobjašnjiva uzroka, pet je ministara francuske, njemačke i španske vlade govorilo o “dramatičnim prizorima”.

-To su prizori strave, radi se o strašnoj drami – izjavio je Frank-Walter Steinmeier, šef njemačke diplomacije.
Jedna od dviju crnih kutija pronađena je i prevezena u Ured za istragu nesreće koji će utvrditi uzroke katastrofe, kazao je tužitelj iz Marseillea Brice Robin na postaji BFMTV.

Radi se o crnoj kutiji koja bilježi razgovore u pilotskoj kabini. Ona je djelomično oštećena, ali će bez obzira na to biti koristan izvor informacija, kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u razgovoru za radio RTL.

On je dodao da se trebaju analizirati svi mogući uzroci pada aviona, ali da teroristički napad ne spada u vjerovatnije scenarije nesreće.

U utorak je francuski premijer Manuel Valls ocijenio da se u “ovom trenutku ne može odbaciti nijedna mogućnost”.
Merkel, Rajoya i Hollandea očekuju na mjestu nesreće oko 14 sati.

U Španiji je proglašena trodnevna nacionalna žalost s obzirom da je u avionu bilo navodno 45 Španaca.
Uz njih, među putnicima je bilo 67 Nijemaca, među kojima 16 učenika na povratku s razmjene, potom dvoje Australaca, dvoje Kolumbijaca, te najmanje jedna žrtva iz Belgije. Kopenhagen i Buenos Aires kazali su da su u avionu bili jedan Danac i dvoje Argentinaca, dok Meksiko vjeruje da je na letu bilo i troje Meksikanaca.

London je također kazao da je moguće da je u avionu bilo i Britanaca, a Tokio je u srijedu ujutro objavio da je na popisu putnika dvoje Japanaca koji žive u Duesseldorfu, prenosi Jutarnji.hr.

KOMENTARI:
Loading...