Vodeći američki ekspert za zarazne bolesti izjavio je da “konjica stiže” u formi vakcine. Kazao je da je “pomoć na putu”.

Fauci je izjavio za program Good Morning America TV mreže ABC da će vakcine koje su se razvile “imati velike pozitivne posljedice” kada se budu distribuirale u decembru ove i početku naredne godine. Kazao je kako se nada da će do aprila, maja i juna “obični građani biti u prilici da prime vakcinu”.

Fauci, u međuvremenu, tvrdi da postoje temeljne stvari koje Amerikanci mogu učiniti na suzbijanju širenja smrtonosnog virusa. One uključuju “univerzalno i uniformno” nošenje maski, izbjegavanje većih okupljanja, držanje fizičke distance i pranje ruku. Naglasio je da to izgleda prosto u suočavanju s tako teškim izazovom, ali da to “zaista pravi razliku”.

Faucijeva poruka eho je slične izjave novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena, koji je u ovoj sedmici nagovijestio da će snažna borba protiv divljajuće  pandemije biti prvi prioritet njegove nove administracije.

SAD su vodeća zemlja u svijetu po broju od više od 241.000 preminulih i sa 10 miliona zaraženih koronavirusom, prenosi AP.