Sve izbjeglice suočavaju se sa velikom patnjom, ali među najugroženijima koji putuju u EU u potrazi za zaštitom od rata, sukoba i kršenja ljudskih prava su žene, djevojke i djevojčice.

Zbog njihovog spola, one su često žrtve nasilja i diskriminacije.

Kako bi se podigla svijest o njihovoj situaciji, Evropski parlament je ovogodišnji Međunarodni dan žena posvetio njima, pokrenuvši kampanju na temu “Žene izbjeglice i tražiteljice azila u EU”.

Tim povodom organizovano je niz događaja posvećenih ovom problemu.

Jedan od njih je izložba fotografija koja prikazuje žene izbjeglice na njihovom putu kroz Evropu. EP je zamolio nagrađivanu fotoreporterku Marie Dorigny iz Francuske da napravi fotoreportažu kako bi se javnost upoznala sa svakodnevnim izazovima žena izbjeglica. Izložba je otvorena u centru za posjetioce EP-a, Parlamentariumu, a svi zainteresovani je mogu pogledati do 1. juna 2016.

Povodom 8. marta danas je održana i plenarna sjednica na kojoj su zastupnici raspravljali o izvještaju zastupnice Mary Honeyball o položaju žena u izbjeglištvu u kojem je predložen niz mjera za pomoć u teškoj situaciji.

Parlamentu se obratio i visoki komesar UN-a Filippo Grandi, koji je naglasio da su 20 posto svih porodica koje bježe od rata u Siriji predvođeni ženama i da žene putuju same, trudne ili sa djecom.

KOMENTARI:
Loading...