Sjedinjene Američke Države (SAD) kritikovale su plan Evropske unije (EU) da omogući zemljama članicama da same ograniče uvoz GMO usjeva, čak i ako EU odobri njihovo korištenje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki zvaničnici su izrazili nadu da će EU u vezi sa ovim pitanjem donijeti odluku kojom će se poštovati decenijama stara američka pravila o trgovini.

Iz EU-a navode kako je njihov prijedlog u potpunosti u skladu sa njihovim međunarodnim obavezama i da ne ugrožava njihov odnos sa SAD-om.

Michael Froman, predstavnik SAD-a u pregovorima je istakao da je SAD razočarana prijedlogom EU da 28 država članica same odlučuju da li će dozvoliti uvoz GMO hrane, stočne hrane, i drugih proizvoda.

Prema postojećim pravilima, ako se ustanovi da je GMO sigurna za ljudsku ishranu, Evropska komisija mora se složiti da je uvoz i uzgoj GMO hrane dozvoljen i da nema EU ograničenja.

U Evropi se uzgaja samo jedna GMO kultura, i to Monsantov kukuruz MON810 u pet država članica – najviše u Španiji i Portugalu. EU svake godine uveze preko 36 miliona tona genetski modifikovanog sojinog brašna i soje za ishranu stoke. Unija proizvede samo 1,4 miliona tona soje na godinu, koja nije GMO jer GMO soja nije odobrena za uzgoj u EU.

KOMENTARI:
Loading...