34.8 C
Bosanska Krupa
Petak, 30 Jula, 2021

Evropska komisija poslala izvještaj Srbiji, imaju veliki broj primjedbi

- Oglas-

Srbija mora ubrzati reforme na području nezavisnosti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanja korupcije i borbe protiv organiziranog kriminala, poruke su Evropske komisije (EK) u drugom ovogodišnjem izvještaju o stanju vladavine prava u Srbiji.

Pozivajući se na uvid u izvještaj EK-a, koji je prošle sedmice upućeno zemljama članicama, Radio-televizija Srbije (RTS) navodi da je “Srbija postigla napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama, ali se u drugima suočava s ozbiljnim kašnjenjima“.

Evropska komisija dvaput godišnje izvještava zemlje članice o napretku u poglavljima 23 i 24, a ti izvještaji, kako navodi RTS, “imaju odlučujuću ulogu u odlukama o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja”.

EK u izvještaju navodi da je u Srbiji najavljena reforma pravosuđa, ali se na nju i dalje čeka, dok “ozbiljno kasne” koordiniranje protukorupcijskih politika, izmjene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti te Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog interesa.

Vlada je u novembru 2018. podnijela inicijativu Narodnoj skupštini za izmjenu Ustava, a EK navodi kako se glasanje očekuje “poslije parlamentarnih izbora na proljeće 2020. godine”.

U iščekivanju ustavnih promjena EK ocjenjuje da “sadašnji ustavni i zakonski okvir i dalje ostavlja prostor za neprimjeren politički utjecaj na pravosuđe”.

Konstatira se kako “vladini dužnosnici, nekad i na najvišem nivou, nastavljaju javno komentirati tekuće istrage i sudske procese, kao i pojedinačne sudije i tužitelje”.

U izvještaju je posebno istaknuta zabrinutost položajem novinara koji su izloženi prijetnjama, zastrašivanju i nasilju.

“Slučajevi prijetnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima i dalje su zabrinjavajući, posebno na lokalnom nivou”, naglašava EK uz ocjenu kako je “politički i ekonomski utjecaj na medije i dalje razlog za zabrinutost”.

Ukazano je da treba biti osnažena neovisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) kako bi se omogućilo da ta institucija štiti medijski pluralizam, uz ovlasti da izriče sankcije za programske promjene koje narušavaju programski sadržaj predviđen dozvolama za emitiranje.

U dijelu izvještaja o poglavlju 24 EK je ukazala na pozitivne korake u upravljanju granicama i migracijama u Srbiji, u borbi protiv kibernetičkog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca, uz očekivanje da će sve to “pridonijeti boljem učinku u borbi protiv organiziranog kriminala” te aktivnijem pristupu u finansijskim istragama i oduzimanju protivzakonito stečene dobiti.

U kontekstu novog izvještaja EK rasprava o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom počet će ove sedmice, na nivou radnih grupa za proširenje EU.

Srbija trenutno ima četiri poglavlja tehnički spremna za otvaranje. Prema izvještaju RTS-a, diplomatski izvori u Bruxellesu ocjenjuju realnim da u decembru budu otvorena jedno ili dva poglavlja.

Najbolje šanse za otvaranje daju se poglavlju 4 o slobodnom kretanju kapitala te poglavlju 2 o slobodnom kretanju radnika, dok su u proceduri odlučivanja i poglavlje 21 o transevropskim mrežama i poglavlje 14 o politici prometa.

قالب وردپرس

Dodaj komentar:
- Oglas -

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci