Jačanje euroskeptičnih tendencija u Nizozemskoj traje već neko vrijeme, no tamošnja vlast strahuje od većih promjena jer se bliže izbori.

Nizozemci nezadovoljni mogućim potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade (CETA), o kojem će Europski parlament početi raspravu ove sedmice, prikupili su dvije trećine potrebnih potpisa za organiziranje referenduma o tom sporazumu, javili su tamošnji mediji, a prenosi Dnevnik.hr.

Nizozemski zakoni određuju kako je za pokretanje savjetodavnog referenduma potrebno prikupiti 300.000 potpisa.

Po njihovim tvrdnjama, CETA favorizira multinacionalne tvrtke i time uništava nacionalno gospodarstvo. “Taj je ugovor prijetnja demokraciji, daje previše moći velikim tvrtkama i imao bi velike posljedice za nacionalno tržište rada, društvo te okolišne, potrošačke i standarde privatnosti”, navedeno je u tekstu peticije.

“TTIP (sličan sporazum sa SAD-om, op.a.) i CETA su klasični trgovinski sporazumi koji interese tvrtki stavljaju iznad interesa ljudi koji žive u tim zemljama”, rekao je za Reuters Niesco Dubbelboer, jedan od predvodnika ove inicijative, prenosi Dutch News.

Nastavak je to niza problema za nizozemsku vladu i njene odnose s Bruxellesom budući da su se Nizozemci u aprilu na referendumu izjasnili protiv sporazuma o trgovinskom pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, jer smatraju da bi to otvorilo vrata punopravnom članstvu te zemlje.

Politički, trgovinski i obrambeni sporazum o pridruženom članstvu EU-Ukrajina privremeno se primjenjuje od siječnja, no moraju ga ratificirati sve države članice Unije da bi imao punu pravnu snagu.

Premijer Nizozemske Mark Rutte nalazi se u delikatnoj situaciji: bliže se izbori pa ne smije ignorirati volju građana, a s druge strane iz vrha EU-a stižu pritisci na nizozemsku vladu, potaknuti najavljenim izlaskom Velike Britanije iz Unije i strahom da bi nizozemski građani mogli pokrenuti sličnu inicijativu. Za takav se referendum već zalaže nizozemska desnica, koja traži i napuštanje eura.

Za prihvaćanje CETA-e potrebno je da takvu odluku ratificiraju parlamenti svih zemalja članica, a već je sada prilično izvjesno da nizozemska vlast takvu većinu u svom parlamentu nema. Pokazatelj je to jačanja euroskeptičnih tendencija u toj zemlji te nemoći aktualne vlasti da odgovori na izazove koje pred nju postavljaju aktualni problemi u državi i Europskoj uniji.

Propast CETA-e duboko bi uzdrmalo stabilnost cijele Unije, jer je riječ o sporazumu čije potpisivanje potencira sam vrh EU-a.

KOMENTARI:
Loading...