Europski sud pravde trebao bi u utorak odgovoriti na vrlo osjetljivo pitanje je li moguće zabraniti muslimankama pokrivanje glave u kompanijama nakon dva različita slučaja u Francuskoj i Belgiji.

Glavni odvjetnici za oba predmeta stigli su do dva zaključka koja se mogu učiniti kontradiktornima. Jedan jasno spominje protuzakonitu diskriminaciju dok drugi ostavlja vrata otvorenima opravdanju restrikcije povezane s “politikom neutralnosti” koju je uvela kompanija.

Sud pravde EU-a, sa sjedištem u Luxembourgu, odlučio je raspravljati o oba predmeta istog dana.

Obratile su joj se odvojeno najviše francuske i belgijske pravosudne vlasti koje se pitaju o tumačenju zakona o diskriminaciji na poslu.

Pitanje nošenje islamskih marama vrlo je osjetljivo, a oba glavna odvjetnika naglasila su to u svojim zaključcima.

U belgijskom slučaju mlada žena muslimanske vjeroispovijesti Samira Achbita nije nosila hidžab u trenutku kad se zaposlila kao recepcionerka 2003. u kompaniji G4S koja nudi usluge nadzora i sigurnosti.

Tri godine kasnije Samira Achbita obavještava svojeg poslodavca o odluci da nosi hidžab usprkos politici neutralnosti koju je prvo usmeno a potom pismeno obznanila kompanija a koja zabranjuje nošenje političkih, filozofskih ili vjerskih oznaka.

Drugi predmet, u Francuskoj, odnosi se na otpuštanje muslimanke Asme Bougnaoui zaposlene kao inženjerke grafičke tehnologije u francuskoj kompaniji Micropole koja je nosila hidžab u trenutku zaposlenja 2008.

No, u jednom susretu s klijentom, ovaj se požalio i zahtijevao da sljedeći put “ne bude pokrivena”.

Micropole je prenio taj zahtjev zaposlenici koja ga je odbila. Otpuštena je u junu 2009.

 

(Izvor: Radisarajevo.ba)

KOMENTARI:
Loading...