17.1 C
Bosanska Krupa
Nedjelja | 26. Juna 2022.

EU produžila sankcije Rusiji još šest mjeseci

- Oglas-

Evropska unija je produžila sankcije Rusiji za još šest mjeseci zbog njenog ugrožavanja suvereniteta Ukrajine, saopšteno je u četvrtak iz Evropskog vijeća, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vijeće je produžilo restriktivne mjere za dodatnih šest mjeseci, do 15. marta 2020. godine, zbog postupaka koji podrivaju ili prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine“, saopšteno je iz Evropskog vijeća.

Iz EV-a su naglasili da se mjere sastoje od zamrzavanja imovine i ograničenja putovanja, te da će se i dalje primjenjivati ​​na 170 osoba i 44 subjekta.

Dodaje se da ostale mjere EU, koje se primjenjuju kao odgovor na krizu u Ukrajini, uključuju ekonomske sankcije usmjerene na određene sektore ruske ekonomije i restriktivne mjere kao odgovor na ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopola.

EU je uvela restriktivne mjere protiv Rusije od marta 2014. godine kada je Moskva aneksirala Krim, nakon ilegalnog referenduma o nezavisnosti.

Od tada, odnosi Kijeva i Moskve su prekinuti. Ujedinjen nacije, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i Turska ne priznaju Krim kao rusku teritoriju.

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci