Erdogan je iz Predsjedničke palate održao uvodno izlaganje na početku 36. zasjedanja Stalnog komiteta za ekonomsku i komercijalnu saradnju pri Organizaciji islamske saradnje (COMCEC).

– Neophodno je da sve raspoložive resurse stavimo na raspolaganje kako bismo ublažili negativne posljedice pandemije COVID-19 na ekonomiju, proizvodnju i kontinuitet potražnje na tržištu – kazao je Erdogan.

On je u obraćanju učesnicima online zasjedanja COMCEC-a kazao da je neophodno aktivirati subvencije i olakšice u međunarodnoj trgovini kako bi se izbjegle pogubne posljedice pandemije u toj oblasti.

– Neprijateljstvo prema islamu i muslimanima postalo je politika koju brane i predsjednici nekih evropskih država. Muslimani su suočeni s istom kampanjom linča i mržnje koja je u Evropi provođena nad Jevrejima uoči Drugog svjetskog rata – kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao da se prava i slobode miliona muslimana u Evropi ne mogu prepustiti na volju nesposobnih političara.

– Na međunarodnim platformama i u okvirima prava i demokracije se moramo boriti protiv kulturnog rasizma koji je Zapad preplavio poput kuge. Ujedinjenje naših snaga je put za tu borbu, bez ikakve sumnje – kazao je Erdogan.

Erdogan je dalje u obraćanju kazao da će aktuelni globalni ekonomski sistem koji je zasnovan na kamatama, u budućnosti zamijeniti participacija zasnovana na podjeli rizika.

– Trebamo ubrzati procese za korištenje domaćih valuta u trgovini kako bismo otklonili pritiske koje posredstvom kursa valuta trpe naše ekonomije i trgovine – poručio je Erdogan.

Erdogan je naglasio da su jedinstvo i efikasna saradnja članica COMCEC-a ključ uspjeha na svim poljima, uključujući i borbu za palestinsko pitanje.