Erdogan je istakao da neki žele učiniti bezvrijednim nasleđe Ataturka tako što ga dogmatiziraju.

– Borili smo se s onima koji misle da su vlasnici države, gospodari naroda, sluge zapada te smo svoju zemlju ponovo sastavili sa svojom historijom i ciljevima koji obuhvataju čitav svijet – rekao je Erdogan.

On je kazao da nije laka borba u čijem se centru nalaze narod, domovina i civilizacija. 

– Napadali su nas na razne načine oni koji su navikli da godinama koriste našu zemlju kao očevinu, posredstvom šake elite – poručio je Erdogan i dodao:

“Iza svih podmuklih igara vlasti, krvavih terorističkih napada, separatističkih napada na granicama, pokušaja puča, ekonomskih sabotaža nalazi se isto pitanje. Turska je duboko i podmuklo opkoljena zato što oslobodilačku borbu koju je započela prije stotinu godina nastavlja na mnogo jači način. Da smo ostali u onim uskim granicama koje su nacrtane od strane drugih ne bismo se suočili ni s jednim od ovih izazova, međutim, ne bismo mogli pogledati u oči svog naroda, ne bismo primili dove koje nam upućuju potlačeni”.

Turski predsjednik je kazao da je Turska postala zemlja čija se riječ uvažava u svim regionalnim i globalnim pitanjima. Istakao je da se njegova zemlja po svaku cijenu bori za svaki amanet historije i civilizacije, od Iraka do Sirije, od Libije do Kipra, od Karabaha do Jerusalema. On je kazao da će najveći poklon Ataturku biti to što će dovesti ekonomiju Turske u prvih 10 u svijetu.

– Ezani neće utihnuti, zastava se neće spustiti, narod i država se neće podijeliti, iskreno govorim, Allah mi je svjedok – zaključio je Erdogan.