Povezivanje terorističkih organizacija sa određenom vjerom ili etničkom grupom samo koristi terorizmu, jer terorizam nema ni vjeru ni naciju, poručio je u srijedu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, tokom posjete Nigeriji, prenose turski mediji.

Erdogan se u okviru posjete Nigeriji sastao sa predsjednikom te zemlje Muhammedom Buharijem u glavnom gradu Abuji.

Izrazio je zadovoljstvo povodom svoje prve posjete Nigeriji u svojstvu predsjednika Republike Turske te je naglasio kako odnosi dvije zemlje imaju svoje korijene još u 16. stoljeću. Kazao je kako su Turska i Nigerija dvije prijateljske i bratske zemlje, te dodao kako je Nigerija regionalni i globalni faktor, a ujedno i jedna od deset zemalja koje pružaju najvišu podršku u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda (UN).

“Tokom sastanka imali smo priliku razgovarati o bilateralnim odnosima, kao i o regionalnim i globalnim dešavanjima. Potpisali smo više sporazuma i protokola a to su dokumenti koji odnose dvije zemlje mogu dovesti na viši nivo”, poručio je Erdogan.

U svom izlaganju Erdogan se također osvrnuo i na okrutne terorističke napade u Nigeriji, kazavši kako se Turska, koja se i sama bori sa problemom terorizma, u tom teškom periodu solidarisala sa stanovnicima Nigerije.

“Postoji nešto što nas kao muslimane posebno žalosti. Kada pogledamo u Irak, Siriju, Nigeriju, Jemen, oni koji ubijaju uzvikuju ‘Allahu ekber’, oni koji bivaju ubijani također uzvikuju ‘Allahu ekber’, što znači da terorizam nema vjeru ni naciju”.

Erdogan je istakao kako se povezivanjem terorističkih organizacija sa određenom vjerom ili etničkom grupom  radi u korist terorizma, te dodao kako je Turska uvijek spremna na saradnju sa Nigerijom kada je u pitanju borba protiv terorizma, navodi trt.

Komentari: