– Pridajemo veliku pažnju dugoročnom, dubokom i multidimenzionalnom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako s vremena na vrijeme dolazi do razlika u idejama, naše partnerstvo i savezništvo uspjelo je prevazići sve vrste neprilika – rekao je Erdogan tokom video-konferencije s predstavnicima kompanija sa sjedištem u SAD-u.

Istakao je kako je s SAD-om ostvarena značajna saradnja kada je u pitanju borba protiv terorizma, energetika, trgovina, investicije, ali i dešavanja u Siriji i Libiji. Smatra kako Turska i SAD trebaju oživjeti mehanizme ekonomske strategije i partnerstva, te ostvariti cilj obima trgovinske razmjene od 100 milijardi dolara.

– Trebamo iskren pristup baziran na zajedničkim interesima i vrijednostima, kako bismo ostvarili cilj obima trgovinske razmjene sa SAD-om od 100 milijardi dolara – kazao je Erdogan.

Istakao je kako je Turska s rastom od 1,8 posto, nakon Kine, zemlja s najvećim rastom unutar grupe G-20. Prema njegovim riječima izvoz u prva četiri mjeseca 2021. godine veći je za 45 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi četiri milijarde i 272 miliona dolara.

Erdogan je kazao i kako uprkos neizvjesnostima koje je donijela pandemija koronavirusa, primjetno je značajno povećanje interesovanja za investicije u Tursku. Najavio je i da će uskoro biti objavljen Dokument o međunarodnim direktnim investicijama u Tursku.

– Vjerujem da ćemo Tursku, koja je srce tri kontinenta, dovesti u položaj da bude globalni centar proizvodnje i tehnologije – naglasio je, između ostalog, Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i kako je cilj da u junu bude vođena intenzivna kampanja imunizacije u okviru borbe protiv COVID-19 i da tako budu ostvareni pomaci ka normalizaciji u državi.