Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je uoči današnjeg sastanka sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom kako će tokom današnjih aktivnosti biti razgovarano o nizu koraka u cilju unapređenja saradnje dviju zemalja u oblastima ekonomije, trgovine, odbrambene industrije i vojne saradnje.

Erdogan je rekao i kako će biti razmatrana regionalna pitanja u vezi sa kriznim područjima u regiji.

Turski predsjednik je u izjavi prije sastanka podsjetio i kako su uz normalizaciju odnosa dviju zemalja intenzivirane aktivnosti u vezi s projektom plinovoda Turski tok, kao i u vezi s izgradnjom prve turske nuklearne centrale Akkuyu.

Ruski predsjednik Putin je napomenuo kako dvojica predsjednika rade na vraćanju odnosa dviju zemalja na nivo koji zaslužuju.

“Niko nije očekivao da će Rusija i Turska ostvariti blisku saradnju u oblasti vojno-obavještajnih struktura. Preuzeli smo aktivnu ulogu u rješavanju situacije u kriznim područjima. Moskva je zadovoljna zbog svega toga”, rekao je Putin.

Sastanak je održan u palači Kremlj i bio je zatvoren za medije. Predsjednika Turske Erdogana je na aerodromu u Moskvi uz najviše državničke počasti dočekao zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Alexey Meshkov.

Predsjednik Republike Turske nalazi se u zvaničnoj posjeti Rusiji čiji cilj je nastavak procesa normalizacije odnosa i intenziviranja saradnje između dvije zemlje.

U Moskvi će danas biti održana sjednica Vijeća tursko-ruske saradnje koja prošle godine nije održana zbog krize u bilateralnim odnosima koju je izazvao slučaj rušenja ruskog aviona u novembru 2015. godine na jugu Turske.

Turski predsjednik je podsjetio i kako su uz normalizaciju odnosa dviju zemalja intenzivirane aktivnosti u vezi s projektom plinovoda Turski tok, kao i u vezi s izgradnjom prve turske nuklearne centrale Akkuyu.

KOMENTARI:
Loading...