Erdogan je komentarisao nerede u Washingtonu koji su se dogodili tokom upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kapitol.

Kazao je da su se SAD suočile sa situacijom koja je neviđena u njenoj historiji.

– Ovaj proces koji se događa u Americi, koja se često spominje kao “kolijevka demokratije” šokirao je cijelo čovječanstvo. I mi smo iznenađeni – rekao je Erdogan.

Napomenuo je da su SAD, kao i američki mediji, imali posve drugačiji stav tokom pokušaja puča u Turskoj i protesta u parku Gezi.

– Sjetite se kakve izjave i kakve prijetnje su upućivane turskim političarima od strane američkih medija. Naš stav o tome je bio jasan, međutim, stav Amerike je bio dosta drugačiji. I tada su bile glavne demokrate. Vidjeli smo da su i demokrate iste kao i republikanci. Vidjeli smo kakvu sramotu predstavljaju za demokratiju – istakao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio želju da prijenos vlasti sa Donalda Trumpa na Joea Bidena bude miran i regularan, kako je i sam Trump kazao u izjavi.

Erdogan je poručio da će Amerika sa Bidenom postići mir te je dodao da bi SAD trebao ući u posebnu eru kada je riječ o međunarodnim odnosima.

Neredi u Washingtonu izbili su u srijedu večer kada su Trumpove pristalice provalile u zgradu Kongresa kako bi spriječile održavanje sjednice na kojoj se očekivala potvrda rezultata novembarskih predsjedničkih izbora na kojima je Trump izgubio od demokratskog rivala Bidena.