– Pozivamo Ujedinjene narode (UN), Vijeće sigurnosti UN-a, Organizaciju islamske saradnje i sve druge međunarodne organizacije da djeluju u korist potlačenih Palestinaca i Al-Qudsa – kazao je Erdogan u obraćanju nakon sastanka turskog kabineta u Ankari.

Predložio je također formiranje komisije od predstavnika tri glavne religije za upravljanje Al-Qudsom.

– Najispravniji put u današnjem vremenu je da Al-Qudsom upravlja komisija sastavljena od predstavnika tri velike religije – kazao je Erdogan.

Također je osudio državu Austriju zbog isticanja zastave Izraela na zgradi vlade.

– Ubica bez premca, Izrael ubija dječicu od 5-6 godina. Ubija žene, ubija starce – dodao je turski predsjednik, napominjući da Turska nastavlja ulagati napore da zaštiti Palestinu i Al-Quds.

Dotakao se također i drugih političkih pitanja u državi i regionu, dodajući da su turske snage neutralizirale ključnog čelnika PKK-a za Siriju.

– Terorista, kodnog imena Sofi Nurettin, čelnik PKK-a za Siriju, neutraliziran je na sjeveru Iraka – kazao je Erdogan te dodao:

– Ista sudbina čeka sve koji su izdali ovu državu, ispalili metak na nju, nanijeli štetu našem narodu, ugrozili integritet naše države, jedinstvo naše nacije i opstanak naše države.