– Devetnaesti maj, koji je omladini Turske poklonio Mustafa Kemal Ataturk, datum je kada je svijetu obznanjena odlučnost i ljubav naše nacije prema nezavisnosti, a u nama oživljen duh otpora – kazao je Erdogan u poruci.

Erdogan je podsjetio da je turski narod 19. maja 1919. godine zajedno ustao protiv kolonijalnih okupacionih snaga, pokazao epsko herojstvo, upuštajući se u veliku borbu za uspostavljanje trajne države, Republike Turske, te konačno izvojevao časnu pobjedu.

Istakao je da koračaju u budućnost sa snagom i duhom nezavisnosti koji nose iz historije te da odlučno vode bespoštednu borbu protiv svih onih koji žele da spriječe razvoj i napredak Turske.

– Konstantno jačamo entuzijazam za izgradnju velike i snažne Turske, podržavamo našu omladinu, koju smatramo našom najvažnijom investicijom. Radimo naporno svom snagom za našu omladinu koja posjeduje nacionalnu svijest i karakter, i vjerujemo u potencijal omladine u Turskoj – kazao je Erdogan.

Dodao je da su vizija i napori koje poduzima turska omladina na putu nacionalnog, regionalnog i globalnog razvoja ključni za jačanje nade u svijetlu budućnost Turske.

– Ponosni smo što vidimo našu omladinu na čelnim pozicijama u svim oblastima u Turskoj, od obrazovanja, sporta, sigurnosti, politike, trgovine do umjetnosti. Nastavit ćemo da koračamo zajedno sa našim mladima kako bismo ostvarili ciljeve za 2023. i viziju naše zemlje za 2053. godinu – istakao je Erdogan.

U Turskoj se danas obilježava 19. maj, Dan omladine i sporta, što je ujedno i Dan sjećanja na prvog predsjednika moderne Turske Mustafu Kemala Ataturka. Poruku u povodu ovog praznika uputili su brojni zvaničnici Turske.

Inače, 19. maja 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda, te postavio temelje današnje Turske. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan datum u toj zemlji.

Dan omladine i sporta obilježava se raznim manifestacijama u Republici Turskoj, kao i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora.