Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da su oružane snage Turske započele ofanzivu “Izvor mira” protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije, objavila je Anadolija.

Erdogan je dodao da je cilj operacije uklanjanje “prijetnji milicija YPG-a koju predvode sirijski Kurdi te boraca Islamske države Irak i Levant te omogućavanje povratka sirijskim izbjeglicama koje su u Turskoj, nakon formiranja ‘sigurnih zona’ u tom području”, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Naša misija je da spriječimo stvaranje koridora terora na našoj južnoj granici i da donesemo mir u to područje. Očuvat ćemo sirijski teritorijalni integritet i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, naveo je Erdogan na Twitteru.

Turske haubice počele su gađati baze i skladišta municije kurdskih Jedinica narodne zaštitet (YPG), rekao je turski sigurnosni izvor, prenosi Reuters.

Dodao je da turska artiljerija gađa ciljeve, koji uključuju snajperske pozicije, udaljene od naseljenih područja.

Američki ambasador u Ankari pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova u srijedu kako bi ga upoznali sa turskom ofanzivom u Siriji, objavio je CNN Turk.

Sirijske demokratske snage (SDF) pozvale su UN i njegove saveznike da uspostave “zonu zabrane letenja” kako bi zaštitili to područje od turskih napada.

“SDF je imao vjeru u sigurnosne mehanizme između SAD-a i Turske. Ovo je ostavilo naše ljude bez odbrane”, navodi se.

Kako prenosi agencija Reuters, SDF je rekao da su turski avioni izveli udare na sjeveroistoku, izazivajući “veliku paniku među ljudima”.

“Turski ratni avioni počeli su zračne udare na civilna područja”, napisao je glasnogovornik SDF-a Mustafa Bali na Twitteru.

Svjedok iz mjesta Tel Abyad rekao je za Reuters da je čuo eksplozije i vidio dim u blizini turske granice, dok ljudi masovno bježe iz tog područja. Sirijski državni mediji i kurdski zvaničnici rekli su da je bombardovano mjesto Ras al-Ain na sjeveroistoku, uz tursku granicu.

„Nema povrijeđenih u našim snagama, nismo odgovorili na ovaj neprovocirani napad. Spremni smo braniti narod i stanovnike sjeveroistočne Sirije“, ističu u SDF-u.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...